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제다, 차 만들기 스크랩 소스복사

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'제다’는 차나무의 싹, 잎, 어린줄기를 찌거나 덖거나 발효 등을 거쳐 재료로 만든 후 비비기, 찧기, 압착, 건조 등의 공정을 통해 마실 수 있는 차(茶)로 만드는 전통기술을 말한다.제다(製茶)에 관한 기록은 삼국시대부터 조선 후기 다서(茶書)에 이르기까지 나타난다. 제다 기법은 오랜 기간동안 다양하게 변화․발전하여 오늘날에도 활발하게 전승·통용되고 있다. 차 제조 방법 및 음다 방식 등에서도 우리나라만의 고유성이 있다. ‘Jeda’ refers to Korea’s traditional tea-making technology in which the buds, leaves and young stems of the tea trees are steamed, roasted or fermented to make as material for potable tea, and then, go through such a process as rubbing, pounding, pressing and drying. Jeda, or tea-making has been recorded in the tea books throughout the ages from Three Kingdoms Period to the late Joseon Dynasty. Jeda technology has changed and progressed in a various way over a long period and has been handed down even to this very day, being briskly in use. Even in both a tea-making method and a drinking method, there is Korea‘s own uniqueness.
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